Anna Pettersson- på praktik i Yangon

29 November

Publicerad 2013-11-29 06:40:25 i Allmänt,

Den har gangen far ni sta ut med ett inlagg utan prickar :)
 
Dagarna rullar pa och jag vet inte riktigt vad vi gor egentligen! Just nu ar det ganska segt pa praktiken och jag har inte sa mycket att gora. Min handledare vill bara att jag tar hand om forfragningar som galler resor som sker nar jag ar kvar och det ar ju inte sa lange till och det kommer inte in sa manga sena forfragningar.
Hittills har jag haft kontakt med en svensk kund och det var ju en erfarenhet i sig! Forst blev jag jatteglad nar jag fick forfragan men den har manniskan fattade ju ingenting. Hon hann andra sig typ 35 ganger om vad dom ville ha hjalp med och sen svarade hon inte pa ca 10 dagar och hennes ankomst narmade sig. Nar hon pa fredagen inte bekraftat va hon ville ha bokat (ankomst mandagen efter) bestamde vi oss for att inte hjalpa till. Till saken hor att det tar tiiiid att organisera saker har. Man kan inte bara slanga ivag ett mail och rakna med att tex ett hotellrum har blivit bokat. Detta har jag forklarat for kunden bade 1 och 3 ganger men som om det hjalpte. Tro fan att nar jag sen loggar in pa mailen i mandags skriver att hon 'nu ar jag i Bangkok och snart ska boarda flyget till Yangon och raknar med att nagon moter henne pa flygplatsen och blabla..' HA! NU passar det! Ja da var vi tvugna att boka det vi kunde. Nar hon sedan kommer fram till kontoret for att betala och fa biljetter var hon 'for trott for att ga ur bilen'. Meningen var ju att jag skulle skota detta men nagonstans har lessnade chefen ut och stovlade ner till henne i bilen. Lite oklart vad som skedde men han hade pengar i handen nar han kom upp igen iaf! Sa ja det finns folk till allt, typiskt att det skulle vara en svenk, snacka om daligt intryck!
 
Lite trevligare ar att vi i onsdags hade ett tidigt avskedskalas for mig och en kille som ska sluta! Vi drog i vag till ett stalle dar vi hyrt ett eget rum med stor karaokeanlaggning! I vanliga fall ar karaoke bland det varsta jag vet och gruvade mig lite for hur detta skulle bli men tack och lov artade det sig valdigt val!
VI bestallde in massa mat, jag och killarna drack ol- tjejerna juice, det sjongs massa karaoke och vi hade sjukamp. Nastan inga tjejer dricker alkohol har i landet men dom bryr sig inte om nar andra gor det sa inte behovde jag halla igen inte :) Hela ganget ar sa oerhort lattsamma och bjuder pa sig sjalva och sjong for glatta livet. Sjalv holl jag en lite mer lag profil... Lekarna bestod av bollkastning, rocka rockring, rulla in varandra i toapapper till en mumie osv. Sa ja helt klassiska personalfest lekar!  En riktigt trevlig kvall som jag verkligen uppskattade!
 
Pa lordag ar det ett, hall i er nu, ABBA cover band som ska spela har i Yangon! Informationen ar lite knapphandig men vad vi googlat fram ar det ett svenskt band som turnerat varlden over och tydligen ar ratt kanda.. Och svenskar som vi ar sa ska vi sjalvklart ga dit och dansa loss till lite svenska toner! Behover jag saga att det ska bli valdigt intressant?
 
Imorgon ar det faktiskt bara 3 veckor kvar till hemfard. Aven om jag trivs bra sa vet huvudet om att det inte ar sa lang tid kvar och man borjar omedvetet rakna ner lite. Att det ska planeras infor jul, julklappar och nyar hjalper val till lite oxa. Jag haller som bast pa att leta hotell pa narmaste strand sa att jag ska kunna njuta riktigt innan den kalla vintern smaller till!
 
Hej sa lange!

Ibland blir det inte som man tänkt sig – utan så himla mycket bättre!

Publicerad 2013-11-24 13:18:52 i Allmänt,

I tisdags blev det klart att jag skulle få chansen att få följa med till Mandalay med jobbet och inte göra vad som helst. Jag skulle få flyga luftballong!

Sedan flera år tillbaka har man kunnat flyga ballong över Bagan med ett flertal företag och efterfrågan är väldigt stor så det är mestadels fullbokat. Företaget Oriental Balloning ska därför börja flyga över Mandalay och inför detta var researrangörer i landet inbjudna till att provflyga! Jag tror inte att vi på kontoret fick vetskap om detta förens i måndags och det var då snacket började gå och efter ett tag fick jag höra att jag var inblandad. Vi skickade iväg ett mail för att höra om där var några platser kvar men när vi gick för dagen hade de inte svarat så jag antog att det inte skulle bli av, synd!

Hörde inget i tisdags morse men sen rätt var det var vid halv 12 tiden har helt plötsligt min handledare bokat in mig och kollegan Thiri på första bäst flyg till Mandalay för vi hade fått två platser på onsdag morgon. Jag stängde av datorn snabbt som attans och hoppade in i en taxi, hem för att packa en väska, tillbaka till kontoret och få flygbiljetter m.m och sen iväg till flygplatsen. Här hann vi även få uppleva ett typexempel av den Burmesiska flygtrafiken då flyget vi köpt biljetter till 1,5 timme tidigare hunnit bli inställt utan anledning men hipsvips var vi ombokade till ett annat bolag med samma avgångstid. Man hänger inte alltid med i svängarna.

 

På plats i Mandalay åkte vi till hotellet för att checka in och sen vidare för att besöka en kvinna som jobbar som representant för One Stop i Mandalay. Det var mycket snack på burmesiska men hon bjöd ut oss på en av de bättre middagarna jag ätit i detta land så dom är förlåtna. En BBQ restaurang som inte ser ut att kunna vara något speciellt utan bara ett av alla dessa hak längs vägen. Men gisses vilka goda grillspett med kyckling, fläskkött, grönsaker, helgrillad fisk och en traditionell nudel/grönsaksrätt. Vi åt alldeles för mycket alla tre!

 Så i onsdags morse var det då dags för det stora äventyret. Trötta men på strålande humör blev vi upplockade vid 05.30 snåret och körde till den gamla flygplatsen mitt i Mandalay. Där väntade Orientals crew och medans vi väntade in alla bjöds det på kaffe och croassiant. Medans solen tittade upp över bergen fick vi en säkerhets genomgång av piloterna som båda är från England (vilket kändes tryggt) och sedan se på när de först fyller de gigantiska ballongerna med kall luft och sedan men varm för att de ska resa sig. Efter detta fanns ingen återvända och vi klättrade upp i korgen. Jag blev verkligen imponerad av själva ballong och hur modern den var. Hade nog inte förväntat mig det men det fick garanterat oss alla att känna oss mycket säkrare!

Under start och landning måste man sitta ner och då ser man inget men efter bara ett par minuter fick vi ställa oss upp och vilken syn som mötte oss! Den ljusgula solen som sakta stiger upp över bergen borta i horisonten och färgar hela himlen rosa samtidigt som staden under oss håller på att vakna till liv. Ljudet från trafiken försvinner mer och mer ju högre upp vi kommer och likaså ljudet från munkarnas bön i klostret. Det är svårt att beskriva i ord så jag kommer lägga upp en massa bilder istället. Vi var uppe i luften ca 45-60 minuter och vart man tar vägen får vinden avgöra. Vi var två ballonger som gick upp samtidigt men vi åkte åt två helt olika håll. När det sedan var dags för landning hade piloten sett ut en plats som han även lyckades prickaJ väl framme hade teamet med personal kört ifatt oss och fanns på plats för att hjälpa till med ballongen.

Det var hur mycket folk som helst som hade samlats där vi landade och vi blev ganska snabbt en stor attraktion.

En tradition efter att man flugit ballong är visst att dricka bubbel, så även i Myanmar. Så mitt ute på fältet där vi landade bland fattiga burmeser stod ett tjusigt bord med färsk frukt och bubbel uppdukat. Ett värdigt sätt att avsluta flygningen på och ladda för resten av dagen!

 

 

 

Bo Yar Nyunt Street nr 81/ B6- den nakna sanningen!

Publicerad 2013-11-17 14:25:00 i Allmänt,

Nu tänkte jag ta er med på en liten visning utav vår lägenhet! Jag lär nog inte få dessa bilder publicerade i någon inredningstidning men vad gör väl det!

När vi kom hit första gången får jag erkänna att vi undrade hur vi någonsin skulle kunna känna oss hemma här. Det är stort och kalt. Bara en massa yta utan, knappt några möbler och ingen känsla alls. Men framförallt fruktansvärt skitigt. Vi har funderat många gånger och haft olika teorier om hur det kunnat bli så men jag tror inte vi kommit fram till något. Det var som om ett lager byggdamm och lite till låg över hela lägenheten. Kylskåpet stod på vid gavel och luktade allt utom hallon. Dessutom hade inte tjejen vi hyr av plockat undan, så mycket av hennes prylar låg utspridda lite överallt, så som en äcklig tandborste, nagellack och alla möjliga konstiga saker. Första dagen var det inte mycket att göra eftersom att vi skulle vidare på rundresan dagen efter, så projekt städning började när vi var tillbaka 10 dagar senare.

 

Först av allt blev det en tur till affären för att köpa diverse rengöringsmedel m.m. Jag tog tag i att skrubba handfatet som vi trodde var gammalt och grådassigt men icke, det blev skinande vitt! Köksbänken antog även den en ny färg och lite så fortsatte det med resterande ytor. Golvet var i en klass för sig. Vi började med att försöka sopa lite vid köket och sedan hittade vi en mopp på balkongen. Men hur fan vi än gjorde så blev det svarta fotavtryck för resten var så smutsigt. Ett tag hade vi en flipflop zon och en flipflopfri zon för att hålla lite rent men det sket sig ganska snartJ

Ett par dagar senare fick vi turligt nog höra om att det finns en städdam i huset så henne anlitade vi snabbt som attans! Det vi inte tänkte på var att hon inte hade egna städgrejer med sig utan hon fick så snällt använda sig av våra högst primitiva städartiklar. 2 timmar senare hade hon iaf tvättat våra kläder, gjort det bästa hon kunde med golvet och städat kylskåpet och allt detta för det eminenta priset av 6000 kyat (40 kr).

I sovrummet står en stor dubbelsäng som vi delar. Det rosa lakanet har vi införskaffat eftersom vi inte hade något alls till att börja med. Kuddar och täcken känns överskattat så vi kör på varsin högst oärligt snodd filt och kudde från Thai airways. Det finns EN stor kudde att vila ryggen mot om man vill läsa så där gäller varannan dags regeln:) Garderober är även det en överklass lyx så varför inte ha kläderna i en resväska i 10 veckor?

När vi fick beskrivningen av lägenhet stod det att det skulle finnas matlagningsmöjligheter vilket vi också hade som krav. Dock insåg vi snabbt att det var av en lite mer asiatisk standard med riskokare osv. Kokplattan ville inte vara med alls så första veckan tillagads frukost äggen i smörgåsgrillen. Vi påpekade detta för hyresvärden som inte alls tyckte hon hade med saken att göra. Nu har vi iaf investerat i en ny och tänk vilken värld som öppnade sig! Det i kombination med att vi hittat en vettig supermarket gör våra frukostar till rena rama lyxen! Kan knappt välja på morgonen om det ska bli gröt, ägg i någon form eller yoghurt med müsli (oftast blir det fler än bara ett alternativ).

Som ni kanske anat är det ganska varmt här i Yangon (oftast upp mot 35 grader på dagarna). Så även i lägenheten. Vi har lyxen att ha en ac men den har dom valt att placera i ett hörn där vi aldrig är och där minsta möjliga luft kommer ut i resten lägenheten.  Smart där! Så medans den står och brummar och blåser för fullt måste vi iaf ha två fläktar igång vid köket och sovrummet för att inte storkna. Jag som verkligen hatar när det blåser rätt i huvudet när man ska sova får helt enkel härda ut eller svettas ihjäl! Bör tilläggas att vi absolut inte får lämna acn på, egentligen ingen ström alls, när vi går hemifrån. Där fuskar vi dock lite för kylskåpet måste faktiskt få vara på…

 

 

Trots lite småkrångel får jag nog ända säga att det känns mer som hemma nu iaf. Man vänjer sig vid det lite primitiva ganska snart. Fram tills idag har jag fått ca 2 droppar varmvatten på mig i duschen, ur en slang där det bara sipprar lite vatten ur, kallvatten is the shit att tvätta håret i! (vill man vara säker på att få ur schampot får man ta till den lilla kranen på bilden) Vi tvättar våra kläder i en hink och hänger på tork i fönster framför acn (yes! den är bra till något!) Vi bor sex trappor upp utan hiss så vi får vår vardagliga motion och varje gång vattnet håller på att koka upp i vattenkokaren går säkringen J Vad mer kan man kräva?

Update!

Publicerad 2013-11-08 08:10:32 i Allmänt,

Ni får ursäkta mig så mycket för att det varit lite glest här. Dagarna bara susar förbi och när hela dagarna spenderas framför en dator e man inte så sugen på att sätta sig framför en när man kommer hem oxå.

Sedan sist har vi i alla fall hunnit med att åka på utflykt till Bago med några av Sofies kollegor. Det är en liten stad ca 1,5 timme från Yangon. Vi hade tänkt oss att det skulle vara sightseeing runt stan och sedan ville dom stanna för att ta en öl och sen åka hemåt. Perfekt för oss med en utflykt och att få utforska ett nytt ställe! Men det visade sig när vi väl åkte iväg, kl 06.30 vår lediga lördag, att denna lilla tur var av ett lite annat slag för dom. Från klockan halv sju på morgonen och tills vi kom hem runt 19 har dom tjoat å tjimat, spelat gitarr och sjungit igenom varenda Burmesisk hit som finns. Det kändes lite som att åka på läger när man var 15 ungefär. När vi kom fram till Bago körde vi runt till några olika pagodas, det skulle tas cirkus 1000 kort, men det var ingen som berättade något så jag vet egentligen inte vart vi var. Vi åt en snabb lunch och sen var det dags för lilla ölen. Yes fan va gott tänkte vi båda och vi styrde ut mot nåt litet hak mitt i skogen. Ölen plockades fram och snacks av den lite ovanligare sorten beställdes in. Här snackar vi alltså inte nötter och ölkorv utan friterad vildkatt och syrsa. Ja, ni hörde rätt. Vidrigt! De dära vildkatterna tog ett bra tag innan vi trodde på och dom har fått förklara sig både en och två gånger men jo det verkar vara sant. Och NEJ aldrig i livet att jag tänker smaka!

Till en början hade vi riktigt trevligt men efter att ha hängt där ett par timmar kände vi oss rätt nöjda och började planera vad vi skulle hinna med en ledig lördag kväll. Vi frågade när vi skulle röra på oss men det skulle visst dröja ännu någon timme. Hur jobbigt kan det va kan tänkas men till saken hör att hela gänget har snackat burmesiska på högsta volym hela dagen och inte brytt sig alls om att vi inte förstår, det blir ganska påfrestande efter ett tag. Så allt som allt var det kul att få se hur burmeser roar sig men lite info till oss om syftet med dagen hade inte varit helt fel!

Söndagen unnade vi oss sovmorgon och det var otroligt skönt att inte ha några som helst planer! Vi strosade runt på marknaden, fixade naglarna och tog massage. Gick in mot centrum och traskade runt i China town. Vi har äntligen hittat en riktig mataffär så där bunkrade vi upp. Man kan hitta bland annat havregryn, yoghurt, mjölk och sådana lyxiga varor. Så nu ni får vi oss en redig frukost varje dag! När det var dags för middag tog vi taxi till en restaurang Sofie fått tips om och jädrar va go mat det var! ”Riktig” mat fanns på menyn (alltså inte bara ris å nudlar) så vi njöt i fulla drag! Dit kommer vi åka igen!

Nu i veckan har det rullat på med mycket jobb. Vi är mitt i högsäsong så det anländer nya gäster varje dag samtidigt som mail inkorgen fylls på med nya förfrågningar. I början av veckan fick jag följa med ut till flygplasten för att möta några nya gäster. Dom hade ordnat sitt visum genom oss så vi var där för att se till att allt gick bra. Det gjorde det som tur var och jag åkte med dom till kontoret för att ordna betalningen. Försökte berätta och guida lite på vägen om det jag hunnit lära mig (vädret och trafiken går också bra) och jag tror det gick bra!

Det som är lite speciellt här i Burma är att det inte finns något fungerade banksystem. Eller det finns banker men det är otroligt krångligt, det tar tid och ska kunderna göra sina betalningar via internetbanker är det en massa avgifter. Så än är det kontanter som gäller så alla betalar när det kommer till Yangon. Snacka om att det är mycket kontanter i omlopp. US dollar är det som gäller också. Har inte fattat varför än. Eftersom att det då är cash som gäller betalas även alla hotell och flyg så. Igår var jag med på en betalningsrunda i stan. Vi åkte alltså runt till de olika hotellen för att betala/få betalt eller få pengar tillbaka för tex en avbokning. Helt sjukt så oeffektivt. Gissa om det är mycket trafik i en stad med 6 miljoner invånare?

Nu väntas jobb ett par dagar till innan vi på söndag ska göra ett efterlängtat besök vid en swimmingpool! Det går alldeles för dåligt med solbrännan när man jobbar på kontor…

Det tar sig!

Publicerad 2013-11-01 11:25:25 i Allmänt,

Dagarna rullar på i rasande fart och det är redan fredag! Det har varit mestadels mycket jobb i veckan men även lite dötid där man mest pillar naveln och inväntar svar på alla mail. Varje förmiddag har jag ett par timmar med självmordstankar när inte acn fungerar men som tur är hoppar den igång fram emot kl 11 om dagarna. 
Hittills har jag hunnit med att göra ca 10 offerter i olika storlekar efter kunders förfrågningar. Några har inte svarat alls MEN hela 3 stycken har redan lett till nya bokningar! Känns oerhört läskigt men riktigt roligt att få se resultat på mitt jobb så snabbt! Några resenärer anländer redan i november så dom kommer jag antagligen att få träffa och möta upp på flygplatsen! 

Igår var det löning här på kontoret och det skulle såklart firas! Efter jobbet tog vi bussen till någonstans jag inte vet vart men massa affärer och restauranger var det iaf! Vi slog oss ner vid ett litet hak men babymöbler och tjejerna beställde in snacks. Bland annat en papaya sallad som var så stark att dom nästan trillade av pallen tur det var nära till marken:) jag testade två små bitar och det var nog för mig! Efter snackset strosade vi runt och kollade lite affärer, är det löning så är det! Åter igen är dom så otroligt snälla och jag får inte betala någonting. Inte maten, inte bussen. Av en tjej fick jag ett par flipflop. Jag måste bjuda tillbaka inom kort! 

Imorgon väntar en ny utflykt, denna gången till Bago med ett gäng från sofies jobb. 

På återskrivande! 

Om

Min profilbild

Anna Pettersson

Anna Pettersson är mitt namn, en dam i sina bästa år som läser till reseproducent på Scandinavian College of Travel and Tourism. Skolan ligger i Orsa i Dalarna och därför har jag flyttat just hit! Utbildnigen innehåller väldigt mycket praktik och här tänkte jag dela med mig av detta. Mycket nöje!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela